SFI – Model del sistema de la família interna

Més enllà del nostre Jo com a suma de totes aquestes parts (Jo relacional), hi ha el nostre Jo Essencial, el Self, el Jo autèntic, allò que som fins i tot abans que ens posin un nom. En entrar en relació amb l’exterior (inicialment, els nostres pares o cuidadors), anem gestant diferents parts, sempre orientades a garantir la nostra supervivència, sempre fent quelcom de bo per nosaltres. En definitiva, a garantir el ser estimats i acceptats. Les parts reaccionen a estímuls determinats i així van construint el nostre sentit del Jo.

Algunes parts del nostre Jo són portadores d’experiències traumàtiques (parts exiliades). Són aquelles que no ens agraden, que ens fan sentir, fer o pensar allò que ens resulta incòmode, dolorós… Quan les parts es reactiven (reaccionen a un estímul determinat), ens transporten en el temps a experiències viscudes de trauma, dolor, soledat, por…

El que persegueix el treball del model dels Sistemes de la Família Interna  (creat per Richard C. Schwartz) és que les diferents parts del nostre sistema intern es coneguin i col·laborin entre elles, configurant un Jo relacional en sintonia amb el Jo essencial, més protagonista.

En paraules de Richard C. Schwartz, el self està en cadascú de nosaltres i és una font de qualitats meravellosa des de la que podem dirigir les nostres vides, la interior i l’exterior.