UN BANY DE BOSC PER TROBAR LA CALMA I LA SERENITAT

Des del Japó ens arriba una pràctica molt potent, econòmica i rica en beneficis per la nostra salut física i mental. Els japonesos l’anomenen shinrin-yoku. És molt més que una simple passejada: el shinrin-yoku busca harmonitzar-nos amb el ritme de la natura, del bosc.

El bany de bosc té un efecte terapèutic molt potent en el nostre benestar. El nostre estil de vida ràpid i competitiu, sumat a les circumstàncies actuals, ens mantenen la major part del temps en un estat d’alerta (activen el nostre sistema nerviós simpàtic), tot i que de vegades no en som ni conscients.

Quan t’endinses en un bosc amb la intenció de practicar el bany de bosc, et disposes a despertar els teus sentits i experimentar amb ells. Camines lentament, en silenci, respirant conscientment. Estàs tranquil,  tranquil·la, escoltes el que la natura et dona, amb el desig de connectar-te i relacionar-te amb ella. Et pots estirar i sentir el teu cos en contacte amb la terra, deixar que la teva mà llisqui suaument dins l’aigua; pots olorar les fulles, els arbres; pots escoltar el moviment del les branques, del corrent de l’aigua; asseure’t, observar textures i colors… en silenci, respirant, sentint i sent conscient del que t’arriba. Acompanyes aquestes experiències amb algun exercici de respiració. Permets que la natura entri profundament en tu, en la teva ment i en el teu cor. Acceptes el que t’arriba, reconeixes la teva pròpia presència i deixes que els sentits sentin.

Diversos estudis ens parlen dels seus efectes en la salut. Entre d’altres, el bany de bosc té beneficis antidepressius (millora l’estat d’ànim), disminueix les hormones associades a l’estrès (com ara l’adrenalina i el cortisol) i millora les funcions cognitives (atenció, memòria i concentració). Afavoreix el descans, redueix el ritme cardíac i promou l’activitat intestinal.  Activa el sistema immunitari.  Aquesta pràctica potencia la connexió amb l’entorn, amb els altres i amb nosaltres mateixos (ens situa en el present, en l’aquí i l’ara).

Tot i que el bany de bosc té molts, molts més matisos dels que aquí cito, t’animo a iniciar la pràctica en qualsevol moment. La propera vegada que entris a un bosc o passegis per la natura, para’t i viu la passejada buscant l’harmonia amb l’entorn, tal com t’he comentat abans. Experimenta, sent. Si al principi et costa, és normal, has d’entrenar la teva ment i el teu cos a trobar-se en un altre estat, a poc a poc.

Més enllà de les connotacions espirituals que acompanyen el bany de bosc, que en són moltes, els seus immensos beneficis físics i psíquics ens conviden a comprovar i a obrir-nos a la seva pràctica.

T’animo a què t’ho permetis i en gaudeixis! Estaràs regulant de forma conscient el teu sistema nerviós autònom (SNA). T’ho explico amb més detall en un proper post!